vineri, 17 august 2012

Festivalul International de Film Istoric de la Rasnov


Si iata-ma-s pentru a doua oara in Rasnov la o a doua scoala de vara. De data aceasta in inima orasului si sus la Cetate. Nu mai vazusem centrul asezarii: cu primaria moderna, hotelul vechi de vis-à-vis, cinematograful si el innoit, Biserica Evanghelica cu orga si obiecte de port traditional sasesc la intrare, Casa de Cultura cu tavanul pictat…toate atent intretinute. Mi-a placut. Un oras mic, ingrijit, cu o istorie atat de veche (inca de pe vremea locuitorilor daci), cu oameni darzi si buni muncitori. In Rasnov locuiesc deopotriva romani, sasi, magiari, romi. De-a lungul istoriei, s-au dezvoltat mestesuguri in bresle ca: fabricarea sticlei, lemnaria, fabricarea prafului de pusca, agricultura, cresterea animalelor, etc. Comertul era si el dezvoltat si mai tarziu, turismul. Asadar, locuitorii Rasnovului aveau o viata prospera. In perioadele de rastriste, se refugiau in Cetate unde erau protejati de cotropitori. Cetatea medievala este si astazi diadema Rasnovului. Primarul si echipa pe care a format-o lupta pentru reabilitarea, restaurarea si pastrarea in bune conditii a monumentului. Ca o promovare a Catatii si a orasului, primaria Rasnov dezvolta o serie de proiecte culturale cum este de altfel si  Festivalul de Film Istoric. A patra editie vine si cu o  scoala de vara pe tema istorica. Suntem opt tineri acceptati in program, toti  pasionati de film si istorie.  Programul este divers si interesant.  Am aflat informatii despre istoria grecilor in Romania, despre istoria sasilor si a germanilor in tara noastra, despre evolutia romanului politist in lume si pe meleaguri natale.  Astazi am vazut un documentar despre istoria Rasnovului, pastrat in arhivele primariei. Mai mult decat atat, ni s-a vorbit despre perioada comunista si crimele comunismului in Romania, cat si despre asasinarea celor 11 evrei la Jocurile Olimpice din Munchen in 1972 ( unde invitat de seama a fost Ivan Patzaichin) . Am avut si alti invitati importnati care ne-au vorbit despre teme istorice. Prezint lista invitatilor si a temelor prezentate:1. Dr. Corneliu Pintilescu (cercetător acreditat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii): Procesul ,,Biserica Neagră”
2. Robert Fürtös (muzeograf, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighetu-Marmaţiei): Făgăraş - Cetatea închisoare (1950-1960)
3. Nicolae Pepene (istoric, Directia de Cultura Râsnov): 1950: Comuna Râşnov devine oraş
4. Dr. Cosmin Budeancă (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc): Aspecte privind istoria comunităţilor germane din Transilvania în anii comunismului
5. Dr. Cosmin Budeancă (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc): Saşii din Râşnov între trecut şi prezent – workshop de istorie orală.
6. Dr. Andrada Fătu-Tutoveanu: Caricatura în presa democraţiei populare (1948 - 1950)
7. Dr. Daniel Nazare (Biblioteca Judeţeană Braşov): Configuraţia istorică şi bisericească a Braşovului
8. Dr. Georgeta Filitti: Relaţiile diplomatice româno-greceşti şi comunitatea grecească din România la începutul secolului XX
9. Drd. Bogdan-Alexandru Jitea (Institutul Român pentru Istorie Recentă) si Dumitru Lăcătusu (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), De la Burebista la Ceausescu – rolul filmului istoric în R.S.R, dezbatere pe marginea proiectiei documentarului Epopeea Natională Cinematografică.
10. Adrian Rusu, Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj, Cetatea Râşnov - avatarurile istoriei restaurărilor.
11. Daniela Dumbrava, Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, Nicolae Milescu - limnolog: descrierea lacului Baikal (1676)
12. Bogdan Hrib, editor si scriitor, 150 de ani de roman politist in Romania
13. Iosef Kovacs, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, Programul de inventariere a patrimoniului sasesc .


Au mai fost si alte teme desigur.


Referitor la programul de filme din cadrul festivalului, recomand cu caldura: California Dreamin’ (Regia Cristian Nemescu, Romania, 2007), Senna (documentar despre viata campionului de Formula 1 – Senna, sub regia lui Asif Kapadia), Regele de pe Insula Diavolului ( Regia: Marius Holst, Norvegia-Franta-Polonia,2010), Crulic, drumul spre dincolo (animatie - moartea romanului Crulic in inchisoarea poloneza – este acuzat de furt si fiind nevinovat, face greva foamei in inchisoare,  el contacteaza Ambasada Romaniei in Polonia, nimic nu se rezolva,  dupa 4 luni moare, inainte ca ancheta sa fie finalizata. Regia:Anca Damian, 2011).
Programul cu toate filmele il gasiti pe www.ffir.ro  
Cu ocazia Festivalului de Film Istoric, numeroase de alte activitati artistice au fost organizate. Intre ele, amintesc concertul de muzica anatoliana, medievala, araba si evreiasca.









Mai jos vezi noua partie din Rasnov, cea mai mare partie de biatlon din Sud-Estul Europei.


Niciun comentariu: